19 Şubat 2023 Pazar

Sınavlardan Kalan ama Neden Kaldığını Bilmeyenler İçin Gelsin

Merhaba  Arkadaşlar,

Son dönemlerde özellikle dojomuza ziyarete gelen bir çok arkadaş var, büyük bir kısmı ya daha önce sınavlardan kalmış ve tekrar girecek tavsiye almaya geliyor, ya da ilk defa sınava girecekler ve gene tavsiye almaya geliyorlar.

Hemen hemen hepsinde ortak bir kaç nokta var !

Ya neden sınavdan kaldıklarını bilmiyorlar yada yeni girecekleri sınavdan neden kalacaklarını bilmiyorlar.  Bir başka bakış açısıyla söylemek gerekirse, nasıl sınavdan geçeceklerini bilmiyorlar. :)

Bu yazdıklarım elbette ki 3.Dan üzerindeki sınavlara girecek olanlar için, yani 4.Dan ve 5.Dan için şimdilik konuşacağım. Özellikle Birleşik Krallık'ta gördüğüm 4.Dan ve 5.Dan sınavlarındaki düşük başarı yüzdesinin sebeplerini incelemek istiyorum.

Sınava girmeden sınavdan kalmak !

Evet , doğru okudunuz ve bu çok büyük bir gerçek !

Daha sınavınızın ilk atağını gerçekleştirmeden belki de sınavdan kalmış olabilirsiniz. 

Hemen size açıklayayım. 

* Öncelikle Keiko-Gi ve Hakama'nız sınav için uygun olmalı. Bu , eski ve rengi solmuş bir kıyafet ile sınava girmeyin demek. Özellikle Japonya ve Avrupa'daki jürinin bakış açısı sizden temiz ve doğru renge sahip bir kıyafet ile sınava girmenizi beklemeleri.

* Bogunuzun özellikle evet ! özellikle Men Himo'ları 40cm'den kısa olmalı ! Yani Men Himo'larınızın uzunluğu , bağlandıktan sonra 40cm'yi geçmemeli. Ben kendi Men Himo'larımı maksimum 38cm'de tutuyorum.

* Rei-ho , bu terimin içerisinde yukarıda bahsettiğim 2 konu da dahil olup, üzerine dik ve düzgün bir vücut duruşu ve selamlama ekleyin. "Taito" pozisyonunuza dikkat edin. Özellikle Taito'dayken bir çok kişinin sol omuzu yukarı çıkıyor. Doğal duruş bozuluyor.


Sınav için planınız var mı? 

Bir çok kişi özellikle bu soru karşısında "Nasıl yani? Rakibimin ne yapacağını bilmiyorum ki! " gibi saçma bir şeyler söylüyorlar.

Zaten mesele de bu arkadaşlar, rakibinizin bir şey düşünmesine izin vermeyin ! Tüm KONTROL sizde olmalı.

Shinsa'nın kontrolünü "Hajime" komutuyla beraber ele almalısınız. Bu aşamadan sonra rakibinizden hangi teknikleri yapmasını istiyorsanız onları göstermesini sağlamanız gerekmektedir. 

Nasıl ? 

O kadarını da oturup , çalışıp , sizin kendiniz keşfetmeniz gerekiyor. Daha fazlasını söylememin gelecekteki Kendo'nuzu olumsuz etkilemesini istemiyorum. Ve evet kesinlikle etkiler !


Sınavlara bir plan yapıp girmenizi öneririm. Hangi teknikleri göstermek istediğinize karar vermelisiniz. Daha önce yeterince çalışmadığınız bir tekniği sınavda yapmaya lütfen kalkışmayın.

Ve hem 4.Dan ve hem de 5.Dan da sizden farklı teknikler beklenebilir. Buraya illa ki "X tekniğini yapın" dersem sizi yanlış yönlendirmiş olurum. En doğru sistem (bana göre) sınav için gittiğiniz etkinlikteki hocaların sizlere gösterdiği yada tavsiye ettiği tekniklere odaklanmanız olur.

Elbette o an seminerde söylenen tekniklerin bir kısmını daha önce çalışmamışta olabilirsiniz ama ufak bir öneri, mümkünse bir tanesini sınavda denemeye çalışın. Bu jüri de (belki , bir ihtimal) olumlu bir izlenim bırakabilir.

4.Dan ve 5.Dan sınavlarındaki bir diğer çılgın ve popüler hata ise "Hajime" komutundan sonraki ilk 5sn içerisinde bodoslama saldırmak olmaktadır.

Jüriye evet Jüriye göstermeniz gereken önemli bir mesaj var. 

"Ben rakibim ile iletişim kurmaya çalışıyorum, bu iletişim içerisinde iken ona SEME yapacağım ve sonucunda da harika bir teknik göstereceğim"

Bu demek oluyor ki, ayağı kalktığınız zaman rakibinizle bir süre karşılıklı olarak Kamae'de kalmalısınız. Ama öyle boş boş durmadan !

Bir başka büyük problem ise (özellikle 5.Dan için) sol ayağınızın topuğu asla yere değmemelidir. 

ASLA !   

5.Dan için daha fazla şey yazmak istemiyorum, çünkü bana göre arada önemli bazı farklılıklar var ve bunları ve o farklılıkların detaylarını Dojonuzun hocası vermeli.


Aklıma daha fazla detay gelirse bu yazımın altına ekleyeceğim. 

Sınavlarınızda başarılar dilerim.


Saygılarımla




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

2024 Edinburgh Kendo Seminar - Sakın Kaçırmayın !!!

Merhaba Arkadaşlar, Bilen veya araştıran arkadaşlarımızın severek takip ettiği çok keyifli bir kaç blog'tan biri olan '' Kenshi ...