9 Mayıs 2012 Çarşamba

Kendo ve Yapıldığı Yere Göre Türleri

Merhabalar ,

Hepimiz biliyoruz ki ( umarım ) , Kendo'nun uygulanış alanları birbirinden farklı olduğundan yapılma şekilleri de bu yüzden birbirinden farklı olmaktadır. ( itirazı olan sonuna kadar sussun please )

Kendo'nun uygulandığı yerleri bir gözden geçirmek gerek bu konuda yazmak için , hemen aşağıya sıralıyorum ;


  • Kihon Kendosu 
  • Gi-keiko Kendosu
  • Shiai Kendosu
  • Sınav Kendosu


Şu an için aklıma gelenler bunlar ama eğer derseniz ki ben daha çok örnek istiyorum kendinizde türetebilirsiniz , örneğin ; Mutfak Kendosu ,Market Kendosu ,İyi Saatte Olsunlar Kendosu .... gibi.

Yukarıda saydıklarımı ufak ufak açıklamam doğru olur herhalde, bir çoğunuzun bu gibi Kendo türlerinden haberiniz olmayabilir.

Kihon Kendosu : 
Bağlı bulunduğunuz kulübün veya dojonun haftalık ders programı içerisinde yer alan ve temel çalışmaları içeren en sıkıcı bölümlerden birini barındıran Kendo türüdür.Hiç bir heyecan verici olayın olmadığı, kuru kuru partnerinizin başına, koluna, tutturursanız DO'suna olmadı bacağına vurmak sureti ile uygulanmaktadır.Daha yetenekli olan arkadaşlarımız karşısındakinin ruh durumuna göre koltuk altına da vurabilir.

Kihon Kendo genelde Kendo içindeki en eziyet bölümdür. Yakında birileri imza toplarsa "kaldıralım bunu" diye şaşırmam.

Gİ-keiko Kendosu :
Sevilen bir Kendo türüdür. Özellikle çeşitli kutlamalarla başlar, çünkü bu bölüm genelde kulübünüzün veya dojonuzun "Kihon Kendo" dediğimiz bölümünden hemen sonra başlamaktadır. O kadar sıkıcı ve tekdüze bir Kendo çalışmasından sonra herkesin bir neşe yumağı haline gelmesi haliyle normal oluyor.

Gi-keiko Kendosunda genelde ruh haliniz biraz daha saldırgan olmaktadır. Kihon Kendo da öğrendiklerinizden farklı olarak bu bölümde içinizden geldiği gibi vuruşlar yapabilmeniz doğaldır. Yapabildiğiniz her farklı vuruş şekli Kendonuzun ne kadar geliştiğinin bir göstergesi olmaktadır.

Shiai Kendosu :
Bu en zor bölümlerden biridir.Çünkü "Kazanmak" zorundasınızdır. Ancak unutmamak gerekir ki, rakibinizde aynı şekilde kazanmak istemektedir. Yani öncelikle onun sayı almasına engel olup , sonrasında sayı almanız gerekmektedir.Ayrıca Shiai yapmanın bir diğer avantajı da saha çizgilerinin olması ! Yani rakibinizi iterek veya bir şekilde yönlendirerek saha dışına atabilirsiniz.

Shiai Kendosu , diğer Kendo türleri içinde en strateji isteyen çeşididir aslında.Her türlü hile hurdaya (tabi yapabilirseniz) başvurabilirsiniz.Bu aşamada vucudunuzla uygulayacağınız güç çok önemlidir.

Sınav Kendosu :
Oyy... işte budur.Bambaşka bir Kendo , bambaşka bir ruh gerektirmektedir. Unutmayın burada bir jüri sizi izlemektedir. Ona göre davranmalı ona göre üzerinize başınıza çeki düzen vermelisiniz. Saç , Sakal tıraşı olun, keiko-gilerinizi yıkayıp ütüleyin mutlaka. Sınavdan önce bougunuza dikkat edin mutlaka, nizami olduğundan emin olun.

Sınav içerisinde çok dikkatli olmalısınız.Ne çok rahat nede çok gergin durun ! Bu tür Kendo da maalesef "Kihon Kendosu" içersinde öğrendiklerinizi uygulamanız beklenmektedir... kusura bakmayın ama böyle, bende istemezdim. Bildiğiniz ve sizden istenen teknikleri yapın ve sınav bittiğinde de rahat rahat yerinize geçin. Nasıl olsa bu bilgilerle sınav sonucunuz mükemmel olacaktır   :)

Şimdiiii........yukarıdaki bölümü dikkatlice okuduğunuz varsayıyorum. Belki de kendi kendinize "ben bunların farkında değildim, aslında ne kadar birbirlerinden farklıymışlar" diyor da olabilirsiniz. Ancak üşenmeyip yukarıya yazdığım her şey saçmalıktı !!!!!

Saydığım onca Kendo türünden hiçbiri yok ! belki üzüldünüz belki sevindiniz. Ama gerçek bu arkadaşlar.

Kendo , tek ve bir şekilde yapılmaktadır. Ne zaman ve ne için olduğuna bakılmaksızın aynı şekilde yapılır.Bu demek ki ;


  • Keiko-gi giyerken her zaman dikkat edilmeli.
  • Bougunuzu giyerken mutlaka nizami olmasına özen gösterilmeli
  • Her çalışmanın içinde ruhunuzu ve saldırganlığınızı kontrol etmelisiniz
  • Teknikleri doğru ve size öğretildiği şekilde , asla dışına çıkmadan uygulamalısınız

Bu kadar basit bir Kendo yapmak varken , Yukarıda sıraladığım gibi 4 farklı Kendo yapmanın yada yapmaya çalışmanın hiçbir anlamı veya mantığı da yoktur zaten.

Saygılarımla



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

2024 Edinburgh Kendo Seminar - Sakın Kaçırmayın !!!

Merhaba Arkadaşlar, Bilen veya araştıran arkadaşlarımızın severek takip ettiği çok keyifli bir kaç blog'tan biri olan '' Kenshi ...