13 Mayıs 2012 Pazar

2012 Türkiye Şampiyonası Bittikten Sonra

Merhaba Arkadaşlar ,

Nasılsınız ? ( Bari biri şuna cevap verseydi, ... neyse )
Ben bir hayli yorgunum ( bunu sormuş olabilirsiniz diye söylemek istedim ). Çünkü Ankara'dan geleli 1 saat bile olmadı.Yol sanırım biraz yordu  :)

İzniniz olursa şayet bu yıl ki Türkiye Kendo Şampiyonasını biraz konuşmak isterim. Bir kaç açıdan konuşmak iyi olabilir. Bir kaç açıdan görmek farklı bakış açıları kazandırabilir bizlere. En azından bana kazandırıyor  :)



İlkinin 2006 yılında yapıldığı "Türkiye Kendo Şampiyonası"na baktığımızda 6 yıl sonunda katılımcı sayısındaki ciddi artış gerçekten çok sevindirici bir durum. Umuyorum ki, önümüzdeki yıllarda bu sayı daha da artacak ve daha güzel anları birlikte yaşayacağız.

Katılan kulüplerimizi saymak doğru olur diye inanıyorum ;


  • AKI
  • Anken
  • Boğaziçi Kendo
  • İstanbul Kendo
  • Bu yıl aramıza "İzmir Kendo Kulübü" de katılarak turnuvaya ayrı bir renk kattılar.Kendilerine çok teşekkür etmek isterim.


Şimdi , konuşmak istediğim veya paylaşmak istediğim bir kaç düşüncem var. Öncelikle onları konu başlığı olarak sıralamak isterim.

Organizasyon
Hakemlik
Müsabık
İzleyici

Organizasyon ;
Bence çift kelime ile "çok başarılı" ! Bu yıl ki şampiyonaya ev sahipliğini "Bilkent Üniversitesi" yaptı. Öncelikle orada çalışan görevli arkadaşlara gösterdikleri özen ve işbirliği için çok teşekkür etmek gerekiyor.
Ardından AKI'nin göstermiş olduğu başarılı planlama ile tüm masa görevlisi ve kurdela ile ilgilenen arkadaşlarımızın tüm gün sabırla işlerini çok düzgün yapmış olmalarının verdiği psikoloji ile tüm katılımcılara verdikleri olumlu psikoloji için ayrıca teşekkür ederim.

Ellerinize sağlık

Hakemlik ; 
Allahtan futbol filan oynamıyoruz diye seviniyorum bazen yoksa korkum maç esnasında taraftarların "i... hakem" diye tempolu destekleri olurdu. Kendo da hakem olarak görev almak hem fiziksel hemde mental anlamda çok zorlayan bir görev.

Neticede bir maç esnasında her üç hakem de , müsbıkların her hareketini incelemek ( olumlu ve olumsuz ) zorunda.Ayrıca unutulmaması gereken bir konu var ki , o da Türkiye'deki Kendo seviyesinin durumuna göre hakemlerimizin seviyesinin durumunu dikkate almaktır.

Her karşılaşmada hatalar olabilir, her karşılaşmada sizin düşüncelerinizin tersi kararlar alınabilinir. Her karşılaşmanıza "BEN" hakem olamayabilirim (ki bu gerçekten üzücü , farkındayım) ...  hehehe

Ancak demek istediğim şey, bu yıl ki hakem sayısı sıkıntısına rağmen, "bana" göre çok başarılı bir hakemlik sergilendiği kanısındayım. Inadome Sensei'nin de varlığı bence bu konudaki hassasiyeti üst noktaya taşımış olduğunu ayrıca düşünüyorum.

Emeğimin geçtiği tüm karşılaşmalar için kendime teşekkür ederim  :)

Müsabık ;
Bu yıl için söylenebilecek en güzel şey tüm katılımcıların büyük bir uyum ve dostluk çerçevesinde, birlikte, keyif alarak katılım göstermiş olmalarıydı.
Ancak bayan katılımcı sayısının az oluşu gene kendisini çok belli etti. Umuyorum ki önümüzdeki yıllarda bir çok yeni bayan arkadaşımız turnuvalara katılır.

Ufak bir iki eleştiride bulunmak istiyorum.
Bu yıl gerçekten güzel müsabakalar izledik, üst seviyede motivasyon sergileyen bir çok arkadaşımız oldu.
Ancak ilk maçtan son maça kadar eksik olan 2 nokta olduğunu görme fırsatımız oldu.
Bunlardan biri "SEME". Çok ciddi anlamda Seme yapılmadığını gördük. Yada daha doğrusu yeterince veya güçlü olmadı belirgin yapılmadığını gördük diyelim. Kabul ediyorum "seme" başlı başına zor bir konu, anlaması , öğrenilmesi ve uygulanması zaman alıyor cidden. Eminim ki bu ciddiyetle çalışan bir kitle en kısa sürede bu konuya da bir çözüm bulacaktır ve önümüzdeki yıllarda daha belirgin ve güçlü seme'ler görebileceğiz.
Diğer bir konu ise "ZANSHİN". Bu turnuva da gördük ki , hemen hemen herkes rakibine vurabiliyor bir şekilde, bunda bir sorun yok. Ancak bu vuruşları yapan arkadaşlar eminim ki vuruşun hemen sonrasında kendi kendilerini şu basit soruyu sormuşlardır " hakemler neden sayıyı vermedi". Çünkü bu tip vuruşları yaptıktan sonra yeterince zanshin yapılmadığı için vuruş bitirilmiş kabul edilmediğinden sayı olabilecek vuruşlar heba ediliyor.

İzleyici ;
Bu yıl izleyicilerin tutumu ve destekleri geçtiğimiz yıllara oranla daha güzel ve motive ediciydi. Dışarıdan bakan( yada saha içinden ) biri olarak , gerçekten çok keyif aldım. Herkes bir arada oturmuş olarak kendi arkadaşlarına destek veriyordu.
Tek bir sıkıntı vardı. maalesef 2 defa yaşadık veya gözüme çarptı diyelim. Final maçlarında baş halem tarafından verilen bir komut vardır "Final maçı, seiza" !!!
Üzülerek söylüyorum , bir kaç kişi bu komutu ya duymadığından veya anlamadığından yada önemini bilemediğinden oturuşlarını değiştirmediler.
Umarım ki önümüzdeki yıllarda bu komuta biraz daha dikkat edilir.


Sonuç olarak, belki bacaklarım tutmuyor olabilir, belki kollarım ağrıyor olabilir, kafam patlamak üzerede olabilir. Ancak çok güzel ve keyifli bir turnuva yaşadım sayenizde.

Hepinize çok teşekkür ederim.

Saygılarımla


1 yorum:

2024 Edinburgh Kendo Seminar - Sakın Kaçırmayın !!!

Merhaba Arkadaşlar, Bilen veya araştıran arkadaşlarımızın severek takip ettiği çok keyifli bir kaç blog'tan biri olan '' Kenshi ...