22 Nisan 2012 Pazar

Merak Edilenler - No:4 Motodachi kimdir ?

Merhaba Ahali,

Bugünkü konumuz "Motodachi" faktörünün Kendo'ya olan etkisi.

Kendo'ya başladıktan çok kısa bir süre sonra karşınıza konuyu az çok bilen bir şahıs çıkacaktır. Hocanız size "4 tane büyük men" diye komut verdiğinde siz karşınızdaki bu şahsa "allah ne verdiyse"  deyip tüm kuvvetinizle vurmaya çalışacaksınız.

Bir süre bu büyük keyif ile derslere gelip gideceksiniz. Zaman yavaş yavaş akacak, mevsimler değişecek , takvimden her gün bir sayfa daha kopacak. Ve bir gün hocanızı selamlamaya gittiğinizde size söylenecek şu cümle ile her şey alt üst olacak "Artık bougu alabilirsin" ! hihihihhi  intikammmmm ! .... eee.. şey .. yani hayırlı olsun tabi :)

Öncelikle hemen eve gidilir ve internetin başına geçilerek bir kaç malzeme tedarikçisinin sitesine bakır. Fiyatlara bakılır, bougu'ların yanında "3mm" veya "5mm" yazmaktadır.Tüm herşey araştırılır ve sonunda sipariş verirsiniz. Takribi 1 hafta ile 15 gün süresi içerisinde kapınıza "bougu"nuz ulaşır.

Ne güzel bir heyecandır ilk etapta ancak bu heyecan bir anda şüpheye bırakır kendini , çünkü gelen kutu "kibrit kutusu" ebadındadır. "Acaba bir şeyler eksik mi geldi" diye düşünmeye başlarsınız."Kesin DO'yu unuttular dersiniz. Ancak kutunuzu teslim alıp Salonun ortasına koyup açtıktan sonra " eee... yuh , nasıl da sığdırmışlar hepsini şu kutuya" diyerek şaşkınlığınız yerine sevince bırakır tekrar. :)

Ve Dojo !

Bougunuz yanınız da dojo'ya gidersiniz, ilk dersiniz nasıl geçecek acaba ? kafanızda bir sürü endişe dolaşmaktadır ; "men'i bağlarken umarım çok geç kalmam" yada "umarım ipler çözülmez ders ortasında" olmadı "canım çok yanacak mı acaba ?" ki bu benim favorimdir. Çünkü bu cümleyi ilk bougu giymeye başlamadan önce hiç düşünmediniz ve karşınızdakine hoyratca vurdunuz. Şimdi ise aklınızda bir soru işareti ve korku beliriyor.  :)

Ancak asıl mesele ne "can acıması" ne de "iplerin çözülmesi". Bence asıl mesele bu noktadan sonra üstleneceğiniz sorumluluğun ağırlığı. Çünkü artık sizden "Motodachi" olmanız veya olabilmeniz beklenecektir.

Bence Kendo'daki en zor çalışma ; Doğru ve düzgün Motodachi olabilmektir.

Neticede eğer siz doğru ve düzgün bir Motodachi olamazsanız eğer , karşınızdaki çalışma arkadaşınız başta olmak üzere , dojonuzun kaliteli bir çalışma yapabilmesine engel olmuş olabilirsiniz.

Motodachi olduğunuzda normalden daha fazla konsantre olmanızı tercih ederim. Farklı bir ruh bütünlüğü içinde olmanız önemlidir. Çalışan arkadaşınızı motive edebilmeli, ona yardımcı olabilmelisinizdir.

Ancak ilk "men" giydiğiniz de ve ilk vuruş kabul ettiğiniz çalışmada büyük bir ihtimalle hepimizin yapmış olduğu basit bir hata yapacaksınızdır ; Karşımdakinin yolundan çekilmeyi unuttum !
Bu durumda haliyle yüzünüzün ortasına arkadaşınızın yumrukları gelecektir ve arkadaşınız büyük bir ihtimalle üstünüze çıkmış olacaktır. :)

Kendo'da herkes kendinden sorumludur. Yani kendinizi kollamanız ve korumanız gerekmektedir. Ama aynı zamanda da karşınızdakinin en iyi şekilde çalışmasına da yardımcı olabilmelisiniz de !!!

Bu aşamadan sonra derste hocanız size bir tekniği anlattığı zaman , artık sadece tekniğin yapılışını değil, aynı zamanda tekniğin yapıldığı tarafın da rolünü öğrenmeniz ve uygulayabilmeniz gerekecektir.

Siz iyi bir "motodachi" olabilirseniz eğer, çalışma arkadaşlarınızda  sizin için iyi birer motodachi olmak için çabalayacaklardır. Bu hem sizin kendonuzun doğru bir şekilde gelişmesine katkı sağlar . Hemde dojonuzun çalışma kalitesine yapacağı katlı ile tüm dojo çalışanlarına önemi bir etki etmiş olur.


Saygılarımla
  


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

2024 Edinburgh Kendo Seminar - Sakın Kaçırmayın !!!

Merhaba Arkadaşlar, Bilen veya araştıran arkadaşlarımızın severek takip ettiği çok keyifli bir kaç blog'tan biri olan '' Kenshi ...