16 Ekim 2023 Pazartesi

Tenugui

Merhaba Arkadaşlar,

Bu yazımda sizlere ''Tenugui'' ve üzerinde bulunan yazılar üzerine kısa bir .... bilemedim.

Temel olarak ''Tenugui'' özellikle Kendo için üretilen veya sadece Kendo'da kullanılan bir ekipman ürünü değildir.

Basit çevrimi ile ''El havlusu'' veya ''El Bezi'' olmaktadır. Yada ingilizceye bu şekilde çevriliyor. Ancak geçmişten günümüze çok çeşitli alanlarda kullanıldığı için birden fazla şekilde ve boyutta üretilmektedir.

Kendo'da kullanım alanı ise çok basittir aslında, tamamen kafanızın terlemesi ile oluşan damlaların yüzünüze gelmesine engel olması amacıyla kullanılmaya başlanmıştır. Elbette ki, zaman içerisinde gerek bağlama şekilleri ile gerekse ihtiyaçsal sebeplerle minikte olsa gelen darbelerin absorbe etmesine katkısı olabilmektedir.

Kendo malzemeleri satan siteler dışında (sanırım sadece Japonya'da var) bazı mağazalar sadece ''Tenugui'' satmaktadır.

Kimisi mutfakta el bezi olarak kullanırken, kimisi duşa girerken havlu niyetine kullanmaktadır, bazıları ufak veya büyük eşyalarını bohçalamak için kullanırken, çok küçük olanlarını ise cebinizde taşıyıp ihtiyaç halinde temizlik amacıyla kullanabilirsiniz.

Elbette bizim gibi batılı ülkelerde yaşayanlar için ''Tenugui'' kendo'nun olmazsa olmaz bir parçası konumundadır.

Eskiden nasıldı bilemiyorum ancak, bugün geleneksel motifler içeren Tenuguiler dışında birbirinden çok ama çok farklı ve güzel modeller satışa çıkmış durumdadır.

Dilerseniz sevdiğiniz bir Anime'nin karakterini , dilerseniz popüler kültürden bir çok farklı konuya hitap eden tenuguileri artık internet üzerinden ulaşabiliyoruz.

Sanırım Kendo dünyasında en popüler modeller hala üzerlerinde anlamlı sözlerin yazılmış olduğu Tenugui'ler diyebiliriz.

Fudoshin (Hareket ettirilemeyen bir ruh/kalp) 

Sanırım en bir çok kendocu yukarıda örneğini verdiğim tipte tenuguileri özellikle turnuvalarda tercih ediyorlar. Belki kendileri için bir motivasyon kaynağı veya karşı tarafın gözünü korkutmak için bir araç diye düşünüyor olabilirler.


Umarım bu yazıdan keyif almışsınızdır.


Saygılarımla


   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

2024 Edinburgh Kendo Seminar - Sakın Kaçırmayın !!!

Merhaba Arkadaşlar, Bilen veya araştıran arkadaşlarımızın severek takip ettiği çok keyifli bir kaç blog'tan biri olan '' Kenshi ...