3 Aralık 2022 Cumartesi

Kendo NW England - 24.11.2022

Merhabalar,

Bugün sizlere geçmişte bir örneğini Türkiye'de yaptığımız ve bence çok ama çok faydalı olduğuna inandığım bir etkinliğin İngiltere'deki hikayesini anlatacağım.

Daha önceki yazılarımda da bahsettiğim gibi İngiltere veya bağlı bulunduğu Birleşik Krallık topraklarında Kendo'nun yoğunluğu ve tarihi Avrupa genelinde olduğu gibi çok daha eski ve köklüdür. Bunun da elbette ki kendince getirileri mevcut. Bir çok yüksek seviyeli Kendo disiplini uygulayıcıları barındırmaktadır.

Ama tüm dünya geleninde olduğu gibi Covid ile birlikte daha önce çok açığa çıkmamış meseleler bu sorun ile daha fazla göze batar hale geldi. En büyük sorun, hemen hemen her yerde olduğu gibi deneyimli ve bir o kadar da ileri yaştaki yüksek seviyeli Kendocuların vefatı veya bu disiplini çeşitli nedenlerden ötürü bırakmaları oldu.

Türkiye'de her ne kadar bu oranda kendo yapan kişi ve yüksek seviyeli dostlarımız olmasa da, gene de önemli bir miktarda ve Türkiye için çok önemli Kendocu arkadaşlarımızı artık aramızda göremez olduk. Tek teselliğim bu dostlarımızın vefat etmediğini bilmemiz. 

Birleşik Krallık toprakları da tam olarak aynı şekilde etkilendi. Ama buradaki temel sıkıntı bir değil, bence birden çok fazla gibi bana görünüyor. Evet yüksek seviyeli hocalarımız var, evet bir çok Kendocu da var ve hatta her gün bir çoğu da sürekli ama sürekli aramıza katılıyor. Gene de bir çok sorun gene de bulunmakta.

Buranın en güzel özelliklerinden biri kesinlikle kulüplerin birbirleriyle dostça geçiniyor oluşları. Bu da bana daha önce bir çok dostumuzla birlikte yaptığımız bir çalışmayı hatırlattı. Ve sonunda ise geldiğimiz nokta "Kendo NW Englandgüzel bir grup kurduk. Açılımı "Kuzey Batı İngiltere Kendo" :)

İlk çalışmamızı geçen perşembe akşamı Bolton da gerçekleşti. Sayımız az mıydı? çok muydu? inanın bilmiyorum. Ama 18 kişilik bir ekip küçük bir salonu tamamen doldurmaya yetti. Sanırım 1-2 kişi daha olsaydı ciddi bir sıkıntı yaşayabilirdik.

İki saatlik serbest çalışma yani "GODO-KEIKO" bence son derece başarılıydı. Kimisi dilediği kihonları çalışma fırsatı buldu, kimisi direk serbest keiko'ya başladı.

Grubumuzu kuran ve herkesi bir araya getirme yükünü omuzlayan kişi gene gruptaki en üst seviyeli kişi olan Andy Fisher 6.Dan Renshi idi. Onunla birlikte altı tane 5.Dan bu grubun içerisinde yer alması çok güzel ve olumlu oldu. Ve elbette ki, bir çok arkadaşımız daha bizimle çalışmalara katılarak emeklerimize katkıda bulundu.

Şu an için bu güzel grup ayda bir kere toplanmaya kararlı görünüyor. Doğrusu ayda bir kere toplanmakta yeterli diye inanıyorum.

Daha sonraki çalışmalarımızı ve deneyimlerimi sizlerle tekrar paylaşma dileği ile.


Saygılarımla

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

2024 Edinburgh Kendo Seminar - Sakın Kaçırmayın !!!

Merhaba Arkadaşlar, Bilen veya araştıran arkadaşlarımızın severek takip ettiği çok keyifli bir kaç blog'tan biri olan '' Kenshi ...