Merhaba arkadaşlar
Uzun bir süredir içinde bulunduğum Kendo dünyasının önemli bir parçası olan “sınavlar” ile ilgili önemli bir konuya tekrar vurgu yapmak istiyorum.
Elbette ki sınavlar durumunuzu anlamamız için önemli geçiş noktalarıdır. Kendo yolculuğumuzun hangi aşamasındayız yada Kendo’nun bizlere öğretmeye çalıştığı noktaların ne kadarını anladığımızı görebilmemiz için bu derecelendirme sınavlarına katılmamız gerekiyor.
Evet “gerekiyor” !!!
Aksini ifade eden veya ısrarcı bir şekilde gerekli gereksiz sebepler bulanlara saygım sonsuz ama … saçmalıyorlar.
Japon kültürüne ait bir disiplin ile uğraşıp bunu kendi öz kültürü ile birleştirmeye çalışmak (ben Japon değişim ki arkadaşlar bahanesiyle) kesinlikle doğru değil.
Karşılaştığım bir çok insan en az 1 kere seviye sınavlarının birinden veya birkaçından kalmıştır. Bundan utanılacak hiçbir şey yok.
Daha önce de söylediğim gibi 5.Dan seviyesine gelene kadar bende toplamda 5 defa sınavlardan kaldım.
Ama bana göre utanılacak kısım, sınavdan kalınca kendiniz hariç kimleri suçladığınıza bakar.
Bir çok kişi şu sisteme inanıyor.
Eğer biri bana daha önce “ooo…. Arkadaşım sen sonraki seviye için şimdiden hazırsın” dediği halde sınavdan kalıyorsam , sınav sonrası suçlu olan kişi tabi ki jüri heyeti oluyor. Netice de oraya oturanlar bunu bilmeseler bile, beni geçirmelilerdi.
Hahahahahahha … oldu canım.
Sınavlar, sadece fiziksel performansınıza bağlı bir değerlendirme değildir. Bakılan noktalar ne kadar güzel durduğunuz yada ne kadar süper Men vuruşu yaptığınız ile sınırlı olmuyor. Seviyeniz ilerledikçe iç dünyanıza yönelik incelemeler de o oranda artıyor.
Evet hepimiz sınavlara girmeden önce stresli, gergin veya şaşkın olabiliriz. Ancak bu hallerimizi sınav alanının dışında bırakıp tüm duygularımızı kontrol altında tutarak sınavımızı tamamlamalıyız.
Son katıldığım “Jüri” eğitiminde bize bu konularda bir çok örnek verildi.
İkkyu ve Shodan için belki de en zor sınav yorumu yapıldı. Netice birçok deneyiminin ilki olarak Kendo hayatınızın ilk sınavı ve aşırı gergin ve stresli olacaklar. Empati kurmayı asla bırakmayın. Ve bu ruh halini görmezden gelerek uygun fiziksel kriterleri yerine getiriyorlar mı bakın dediler.
Nidan ve Sandan için, durum azıcık daha ciddi doğrusu. Daha deneyimli ve bu yolda bazı konuları anlamış olduklarına inanılıyor.
Doğrusu Nidan sınavındakiler gene her türlü daha şanslı. Hala büyük beklentiler yok. Ancak, Sandan da durum çok farklılaşıyor. “Seme” diye bir şeyi öğrenmiş yada azıcıkta olsa anlamış olmaları bekleniyor.
Elbette ki mükemmel bir şekilde göstermeleri şart değil ama az önce de dediğim gibi azıcıkta olsa gösterebilmeliler.
Offf … Dananın kuyruğu burada fena kopuyor.
Yondan sınavları, eğitimimizde özellikle bu grup için çok uyarı yapıldı.
Özür dilerim ama artık zihinsel sınavınız burada çok ciddi şekilde başlıyor. Ama bu fiziksel eğitiminiz bitti demek değil!
Her anlamda çivi gibi olmanız bekleniyor. Hem fiziksel hemde zihinsel olarak sınavınıza hazır geldiğinizi kanıtlamanız gerekiyor. Ve sıfır tolerans!
Tabi ki, bir şeyleri eksik yada yanlış yapıyoruz. Mesele bu sınavlardan kendimize ne gibi dersler çıkardığımızı görmek ile ilgili.
Sınava girip kaldıktan sonra , jüri üyelerini yada hocanızı suçlamak en kolayı. Keşke o kadar basit olsa.
Ama onların değil de , sizin sınava girdiğinizi unutmayın.
Duvara asılan sonuç kağıtlarında numaranız yok diye ne kimseyi suçlayın ne de hayata küsün.
Hemen … evet hemen jüri üyelerine gidin! Tek tek her biri ile konuşmaya çalışın.
Ne konuda eksik yada hata yaptığınızı öğrenin. Netice de orada en az beş yada altı kıdemli hoca bulunmakta ve onlar sizin için oradalar.
İnanın bana hepsi farklı farklı şeyler söylemeyecekler. Mutlaka sözlerinin temelinde her birinin söylediği ortak bir pay olacaktır.
Ben kaldığım sınavlar sonrasında (hatta geçtiğim sınavlardan sonra da hocalara giderim) jüride yer alan hocalara giderim ve ne söylüyorlarsa hemen telefonumda bulunan not kısmına yazarım.
Hatalarımı beya eksiklerimi bilmem lazım. Ve dürüstçe söylemeliyim bence bunda bir hata yok. Kaldığım sınavdan sonra mümkünse en az altı ay sonra ki sınavlara bakarım. Hemen bir ay sonraki sınava asla girmem.
Aldığım onca tavsiyeyi çalışabilmem için kendime en az altı aylık bir süre veririm. Bence önemli bir nokta.
Beni üzen diğer bir nokta ise, onca zaman Kendo için hayatından bir çok zamanı vermiş kişilerin bir kaç sınavdan kaldı diye Kendo’yu bıraktıklarını görmek sanırım.
Bir arkadaşım 4.Dan sınavını dokuzuncu denemesinde geçti! Bence çok uzun zaman öncesinde zaten fiziksel olarak fazlasıyla hazırdı ancak, zihnen maalesef hazır değildi. Sonrasında girdiği ilk 5.Dan sınavını çok kolay geçti.
Sizlerden ricam, Kendo’yu ciddiye alın ama her şeyin kendi sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Başarılarınıza kadar başarısızlıklarımızda bize ait.
Bu olumulu anlar kadar olumsuz anlarda yaptığımız Kendo’yu şekillendiriyor.
Devam edin, ki birlikte daha bir çok anımız olsun :)
Saygılarımla
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder