Merhabalar herkese,
Geçtiğimiz akşam hararetli bir konuşmanın ortasında kaldım.
Kaçacak yerde yoktu ki kalkıp gideyim. İş yerinde Kendo konuşmak bazen çok eğlenceli, bazen çok bilgi içerikli olsa da, bazı zamanlar da ise içinden çıkılmaz noktalara kayabiliyor.
Bizim patron video çekeceği günün sabahı ofise geldiğinde biraz canı sıkkındı. Ne olduğunu merak ederek sorduğumda ise, here hafta videoları için soru sorulan mesajın altına bir arkadaş "Nito'yu neden sevmediğini sormuştu" ona ne şekilde cevap verirsem vereyim insanların hoşuna gitmeyecek dedi.
Bende güldüm açıkçası, çünkü benim yada başkasının ne düşündüğü çok umurumda değil doğrusu.
Bunu düşünürken bana dönüp sen ne düşünüyorsun dedi ... hahahahahaha
***
Nito'ya ilk başladığım gün ne düşünüyorsam, bugünde hala aynı şekilde düşünüyorum. Bir şeyi yapıyorsam eğer, doğru şekilde yapmalıyım.
Bu demektir ki, Kihon ne şekilde uygulanıyorsa , aynı şekilde de maçlarımı yapabilmem gerekir. Kazanmak için eğilip bükülmeyi, bloklamayı, geri kaçmayı ve daha da kötüsü umulmadık bir arka vücut parçasından yeni teknikler geliştirmeyi kabul edemiyorum.
İnsanlar yeni yeni teknikler icat etmeyi seviyor, kaç yüzyıldır var olan teknikleri kendileri buldular sanıyorlar ... izlemesi de komik , takdir edilmesi üzücü.
Bana defalarca ya sordular yada önerdiler "Turnuvalara neden Nito olarak girmiyorsun?" yada "Nito yapsana turnuva da" ... SEBEP ?
İnsanların bilmediği bir şeyi onlara karşı kullanmak bana hiçbir şey katmaz. Turnuvaya girdiğimde derdim kendimi test etmek oluyor, ama bunu avantaja çevirmek isteseydim elime bir çok kez fırsat geçmişti.
Nito olarak girseydim ne elde ederdim ? belki turnuvalarda derece alırdım. evimde bir kaç madalya olurdu o kadar. Beni ve yapmaya çalıştığım kendo'yu ileri taşımızdı.
Özellikle yeni yeni Nito'ya hevesli olan arkadaşlar özellikle şunu düşünüyorlar; Hem saldırabilirim hem de kendimi koruyabilirim.
Eeee........ O kendo olmuyor. Bu sadece benim kişisel fikrim değil bu aynı zamanda bir çok yüksek seviyeli ve kendo'nun ne olduğunu anlayanların yorumu. Nito da, her kihon da bir mantık ve anlam var. En basit örnek, "Men" vuracağınız zaman tüm vücudunuz komple açıkta kalır.
Ancak, Daito ile saldırı yaptığınızda , diğer bir yandan da Shoto ile kendi başını koruyorsanız, bu kihon değildir. Bu yeni icat oluyor. Kihon bittikten sonra kendinizi elbette koruyabilirsiniz ama kihonu değiştirmek bence çok yanlış bir seçim.
"Feda" edebilme kavramını anlamak gerekiyor ! Kaybetmeyi öğrenmeyi, neden çok fazla tekrar ve ter akıtmayı anlamak gerekiyor. Neden kaybettiğimizi bilmezsek ve çözüm bulamazsak ise, işte o dönemde de bir öğretmenin değerini anlıyoruz :)
Ben uzun bir süre dojoda Nito yaptım. Ama asla "Dan" sınavlarıma veya turnuvalara Nito olarak girmedim.
Bu da bizi başka bir noktayı sorgulamamıza neden oluyor. "Ben ne yapıyorum" !
Geleneksel bakış açısında Kendo bir çizgi üzerinde ilerlememizi önerir. Buna da "YOL" yani "DO" ile isimlendirilir.
Kendi yolumuz da elbette hayatın kendisi gibi cahillik dönemleri, acemilik, tecrübesizlik veya sonrasında olduğu gibi öğrenme dönemlerimiz ile birlikte doğruya yönelik bir geçiş başlar.
20 yılda bende her aşamayı yaşadım ve hala da yaşıyorum. Öğrenme dönemim çok güzel ilerliyor. Ama Kendo benim için her zaman bir "Bilim" olduğu için her aşamasını anlamak istedim. Nito ve Jodan bunun birer parçaları oldu. Ama sadece bununla da kalmadım. "Iaido" yaparak etkilerini hem olumlu hem de olumsuz olarak görmekte istedim. Farklılıklarını gördüğüm gibi ortak noktalarını da saygı duydum.
Ancak şimdi söyleyeceklerim iddialı veya saçma , bazıları için ise kaba gelebilir ama bu fikrimin sonuna kadar arkasındayım; Bir yoldan ayrılmayın arkadaşım. Ya "Chudan" ya "Jodan" yada "Nito" yap ama adam gibi yap.
Turnuvada "Nito", Dojo da "Jodan" ama Dan sınavına gelince "Chudan" yapmayın lütfen.
İnsanlar başarısızlık korkusundan ne yapacaklarını şaşırıyorlar. Turnuvalarda ya elenirsem veya Dan sınavından ya kalırsam. ... Daha çok çalış arkadaşım !
Bir hoca bulabilirsiniz kendinize, veya bir yol gösterici.
"Ama ben Türkiye'de yaşıyorum, burada "Jodan" veya "Nito" için bir öğretmen yok ki amca"
O zaman ya yapma yada kaldır popomu bunlardan artık hangisini yapmak istiyorsan onu yapan yüksek seviyeli birini bul da sana yardımcı olsun.
AMA !
Yukarıda dediğim şeyi hatırlatmakta fayda var diyorum. Bende cehaletim ile yanlışlar yaptım ve zaman içerisinde bazı yüksek seviyeli hocalardan edindiğim bilgiyi paylaşmak istiyorum.
Jodan No Kamae ; Japonya gibi bir memlekette Lise dönemindeki öğrencilere yapmaları için izin veriliyor. Öncesinde değil. Yani takribi olarak 15 yaşınıza geldiğinizde veya karşılığı neredeyse 2.Dan olduğunuzda dilerseniz yapabilirsiniz.
Nito ; Japonya gibi bir yerde (Avrupa ve Amerika kıtalarında durum fazlasıyla karışık) "tercih" edilen veya "önerilen" seviye 4.Dan sınavınızı geçtikten sonrası için konuşuluyor. Bakın yaştan bahsetmiyorlar bile !
Bunun sebebini sorduğumda ise, "Zihinsel olgunluk ile birlikte kendo'nun temellerinin anlaşılmış" olmasını tercih ettiklerini dile getiriyorlar.
Neden bu kadar detaylı anlattım peki, konu yalnızca Türkiye değil, 3 yıldır UK de Kendo yaşıyorum ve bu süreç içerisinde kendo yapabildiğim zaman diliminde karşılaştığım insanları düşünerek yazıyorum.
Adam 2.Dan olmuş (bir şekilde olmuş walla), Nito'ya başlamış, saçma sapan şeyler yapıyor. Shoto ne işe yarar bilmiyor, bazen yelpaze gibi kullanıyor bazen anlamsızca Shoto ile vurmaya çabalıyor.
Bir çok kez durdurup, temel kihonları gösterdim, anlamadı ! Tek derdi bana yada arkadaşlarına vurup sayı almak. Diyorum ki "Birader bununla sayı olmuyor" suratıma bakıyor.
Bir başkası, Jodan yapıyor kendi kendine hobi olarak, sağ eli almış başını gidiyor bir yerlere, vuruyorum. "Bu elime neden vuruyorsun?" diyor, "Yaradan öyle emretti" diyeceğim anlamayacak, Kihon yapmıyorsun diyorum, elin vücuduna yapışık durmuyor dedik topluca "Sayı mı yani?" diyor.
Elbette sadece kötü örnekler yok etrafımda , 5.Dan sınavında Torino'lu bir Jodan arkadaşım oldu. Yaş olarak içimizde en küçük kişi kendisiydi, haliyle sınavda karşılaşamadık ancak sonrasında keiko yapma şansını elde etmiştim.
Arkadaşlar, adam çok ama çok düzgün kendo yapıyor. Kitapta ne şekilde yazıldıysa o şekilde tertemiz kendo yaptı. İzlemesi de kendo paylaşması da ayrı bir keyif oldu. Tanıştığıma da çok sevindim doğrusu.
Sınavında yaptığı Jodan o kadar güzeldi ki, izlerken gerçekten takdir ettim.
Yukarıdaki bölümlerden anlayacağınız üzere her şeyin başı sağl.... yok yok ... Kihon !
***
Netice de, bu yazının en başına dönünce ;
Bunu düşünürken bana dönüp sen ne düşünüyorsun dedi ... hahahahahaha
Bana göre mesele "Kendo yapmayı ne kadar istediğini bilmek gerekiyor" dedim. Bir şeyin başında olabilir ama henüz her şey oturmamıştır , yada gerçekten bir yol izlemek istiyordur ancak uygun bir yol gösterici bulamamıştır.
"Ama netice de zor bir soru ve şanslıyım ki, bu soruyu bana değil de sana sormuşlar." dedim ve güldüm.
Gene yırttım paçayı yani hahahahahahaa
Görüşmek üzere
'
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder