Merhaba Arkadaşlar,
1999 ....
Geçmiş yıllardan bugüne kadar ki süreç içerisinde bir çok insanın Kendo ve Iaido'ya başladığını gördüm.
Her birinin bu disiplinleri bırakmak için kendine özgü sebepleri oldu. Kimisi başladı ve sevemedi. Kimisine zor geldi. Bir başkasında malzemeler pahalı gelirken, diğer bir kişi de ise malzemeler çok ucuz ama vaktim yok denildi. İş değişiklikleri .... ev değişiklikleri .... hayatlarını değiştirenlere şahit olduk.
Ben kendi adıma, başladığım günden (17.03.2003) bugüne kadar ki süreç içerisinde bir çok zorluk yaşadım. Yanlış anlamayın ne kendo'da ne de iaido'dan bahsediyorum. Hayatın önümüze getirdiği güzelliklerle beraber ve doğal olarak yaşadığımız bir çok zorluktan bahsediyorum.
Ama tabi ki, sadece bunlar yok !
Daha aklıma gelmeyen nice sebep var. Netice de sebebi ne olursa olsun ya insanlar Kendo/Iaido gibi disiplinleri bırakma yolunu seçiyorlar yada bir süre ara veriyorlar.
"Ara vermek" ..... doğrusu çok mantıklı bir sebep hiç duyamadım. Yani tabi ki, kısa süreli iş gezileriniz olabilir, maddi sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Ancak ;
*** Çok yoruldum biraz ara vereceğim
*** Dan sınavımı geçtim, daha çok vaktim var biraz dinleneyim.
Yani bence en coşkulu olanı kesinlikle ikinci sebep olsa gerek ! Düşünsenize "Dan Sınavını geçmiş" artık dinlenmesi gerek, çünkü korkunç bir maraton koştu bu sınavı geçebilmek için. Yada bilmediğimiz sıkıntılarla boğuştu belli ki.
Bir çoğunuzun bildiği bir bilgiyi sırf yazdığım bu yazı daha uzun görünsün diye bir kez daha aşağıya yazıyorum. (en azından dürüstçe bahanemi de belirttim anlayış gösterin)
Dan Seviyelerinin Sonraki seviye için bekleme süreleri
1.Dan : 1 yıl
2.Dan : 2 yıl
3.Dan : 3 yıl
4.Dan : 4 yıl
5.Dan : 5 yıl
6.Dan : 6 yıl
7.Dan : 10 yıl
Bkz : EKF Sitesi : http://www.ekf-eu.com/documents/Standard%20Guideline%20for%20Dan-Kyu%20Exam-English%202012-.pdf
Peki bu çok gereksiz bilgiyi neden tekrar yazdım. Çünkü bu sürelerin bir amacı var !
Tabi ! bir amacı olmalı ... kulüpler para kazanacak, sürekli paralar akacak filan...
Keşke böyle olsa da kulüplerimiz rahat rahat salon bulsa, kiralarını ödeyebilse. Ancak iş cidden çok farklı , bu süreler size tek bir nedenden ötürü veriliyor.
Kendo/Iaido gibi disiplinleri ciddiye alarak çalışanlar için bir sonra ki seviyeye hazırlanabilmeleri için gerekli olan minimum zamandır ! walla !
Bugün Kendo Derneği'nin sitesine (www.kendo-tr.com) girerseniz eğer, orada "Kulüpler" sayfasında yurdumda bulunan aktif kulüplerin isimlerini göreceksiniz. Benim kulübüm İstanbul'da, yaklaşık olarak 18 milyon kişi yaşıyor. Kulübümde ise en fazla 15 kişi geliyor ve gidiyor. Henüz hepsini bir gün bir arada göremedim tabi. Ama demek istediğim şey böylesine kalabalık bir şehir de kulüplerimiz neden bu kadar boş ?
Sorunun kaynağı bence basit..... yanlış sporu yapıyoruz. Tabi ki !
Böylesine kalabalık, coşkulu, enerjik, her istediğini elde etmeyi bilen insanlarla çevrilmiş olmamıza rağmen halen dojolarımız boş ise, halen sayımız az ise bir yerde hata var demektir.
Aklınıza mutlaka "REKLAM yapılmıyor" diye düşünüyorsunuz. Reklam tabi ki sürekli ve hedef odaklı yapılmıyor. Ama bir çok kişi ve dojo zaman zaman ciddi reklamlar yaptılar ve önemli paralar harcadılar.
Ancak problem kültürümüz de ve zamanın hızında. İnsanlarımız "sabır" , "sürekli eğitim" gibi kavramlara halen kabul edememişken üzerine bir de hızla değişen ve gelişen teknoloji ve beklentiler de ekleniyor. Hal böyleyken kulüplerimize gelen her yeni başlayan "ne zaman zırh giyecem" veya "ne zaman Dan olacam" gibi netice odaklı sorular soruyor.
Bugün kulübe yeni kayıt yaptırmak isteyen biri gelse de şöyle sorsa ya "bu disiplini iyi anlamak ve öğrenmek için dojo dışında ne kadar süre pratik yapmalıyım veya neler okumamı tavsiye edersiniz?" ............ hiç karşılaşmadım demiyorum ama gerçekten yüzdesi çok az böyle bir niyetle gelenlerin.
En üstte bir tarih gördünüz. Bu tarih, bugün benim gibi Türkiye'de Kendo/Iaido yapabilme şansını elde edebilmiş insanlar için bir milattır. Bugün gene merak edip EKF sitesine girerseniz, böyle bir süreç içerisinde kaç tane Yudansha (Dan Sahibi) var sayabilirsiniz.
Ben üşenmedim saydım ;
Kendo : 120 kişi
Iaido : 37 kişi
Jodo : 4 kişi
Not: bazı kişiler bir taneden fazla disiplinde dan sahibidir.
16 yıl içerisinde 161 kişi yukarıda yazmış olduğum 3 disiplin içerisinde "Dan" seviyesine ulaşmıştır. !!!
Peki bu sayı yeterli mi ? ..... kesinlikle değil.
Ne yapalım dersiniz bilmiyorum, ancak eğer bir şeyler yapmamız gerektiğine inanıyorsanız ve azıcıkta olsa Türkiye'deki bu topluluğa veya kulübünüze yararlı olmayı düşünüyorsanız. Çevrenize, arkadaşlarınıza ve dostlarınıza Kendo/Iaido'yu anlatın.
Unutmayın !
Sizi daha iyi bir noktaya taşıyacak olan şeylerden biri de çalıştığınız insanların çeşitliliğidir. Çevremizde ne kadar çok kişi Kendo/Iaido yaparsa ben, sen ve diğer herkes daha iyi bir noktaya ulaşırız.
Bugün bu yazıyı yazmamdaki amaç, neredeyse bizimle aynı dönemler içerisinde Kendo/Iaido gibi disiplinlerle tanışan ülkelerle aramızdaki farkı sizlerin de görmesini istedim. Keyifsiz bir yazı paylaştığım için özür dilerim.
Okuduğunuz için ise, Teşekkür ederim.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
2025 YILININ İLK ÇALIŞMASI
Merhaba Arkadaşlar, Öncelikle hepinizin yeni yılını tüm içtenliğimle kutlarım. Umarım sağlıklı, bereketli, huzurlu ve bol Kendo dolu bir yı...
-
Merhaba Arkadaşlar , Geçtiğimiz günlerde çok güzel bir kaç seminer yaşama fırsatı yakaladık. Hepimiz için verimli bir dönemdi diye düşün...
-
Merhaba Arkadaşlar, Eminim ki bir çoğunuzun da yer aldığı Kendo Derneği 'nin İstanbul'da organize ettiği ve 13- 14 Aralık tari...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder