5 Nisan 2014 Cumartesi

Nito - Kamae Seçimi

Merhaba Arkadaşlar,

Bu yazımda sizlere NİTO olarak Kendo hayatınıza başladığınızda yada Kendo hayatınıza NİTO'yu başlatmak istediğinizde almanız gereken en önemli kararı ve sonrasındaki ilk çalışmayı anlatmaya gayret edicem.

Ama öncelikle bu önemli kararı alırken NİTO kamae'nin sizin için uygun olup olamadığı konusunda emin olun lütfen. Yalnızca "çok güzel görünüyor bende yapmak istiyorum" fikri ile yola çıkmak sizin tüm kendo hayatınız içinde harcadığınız emeği silip atabilir.

Asami Sensei'nin bu konudaki güzel tespiti şu şekildeydi ; "Nito yapabilmek için her iki elini ve her iki ayağını ayrı ayrı kullanabiliyor musun önce onu bilmen gerekiyor" yani hem sol ile yazı yazmak hemde sağ ile yazı yazabilmek gibidir bu. Bana da hemen cebinden bir kalem uzatıp bunu görmek istemişti. Yazabildiğimi gördükten sonra oturup ciddi ciddi sorularıma cevaplar vermiştir.

Eğer bu konuda bir sıkıntınız yok ise ağaıdaki soruyu cevaplayarak NİTO Kamae'ye geçiş yapabilirsiniz.

Cevap verilmesi gereken soru :   Nito'nun hangi çeşidini seçicem ?

Evet arkadaşlar, daha önce araştırmadıysanız eğer, bu bilmeniz gereken bir konu aslında. Çünkü Nito yapmak için 2 farklı seçenek mevcut. Bu bir yandan büyük bir kolaylık, diğer bir yandan ise ciddi bir karmaşa da olabilir bana göre.

Örneğin, "Chudan no kamae" ve "Jodan no kamae" de size bir standart shinai tutuşu gösteriliyor. Sol el en dipten tutacak ve tüm gücü verecek, sağ el ise buna destek amaçlı olarak "tsuka"nın en üst noktasından tutarak kontrolü sağlayacaktır.


Ancak Nito'da işler bu şekilde yürümüyor. Öncelikle Nito için kullacağınız 2 shinai'yi bir tanıyalım. Daha sonrasında neden bunları yazdığımı anlayın.



Chudan no kamae de ; kadın 38 , erkek 39 ebatında shinai kullanıyor genel olarak.Bunların ağırlıklarıda birbirlerine bir hayli yakın aslında. Ancak Nito kamae için kullanılan 2 shinai nin ağırlıkları bir hayli farklı ve önemli. Yukarıdaki tablo da 37 ebat bir shinai nin (daito) ağırlığını ve kısa kılıç (shoto) ağırlığını görebilirsiniz.
Göremiyorsanız ;daito = 460 gr. civarı , shoto = 290 gr. civarıdır.

chudan no kamae de (bir erkek için konuşuyorum) 39 ebat yani 540 gr. shinai'yi kontrol eden yada edebilmeye çalışan 2 el mevcutken.

Nito kamae de 37 ebat yani 460 gr. bir shinai'yi kontrol eden yanlızca tek bir el bulunmakta. Ayrıca unutlmamalıdır ki, diğer elinizle de 290 gr. ağırlığında ayrı bir shinai daha kontrol etmeniz gerekiyor.

Kontrol etmekten anlatmak istediğim şey , shinai'yi kaldırmak, vurmak için savurmak ve istediğiniz noktada durdurabilmek !!!

Hal böyle iken neden 2 farklı seçenek olduğunu ve neden bunun önemli bir seçim olduğunu anlamanızı istedim. Neticede uzun süre "chudan no kame" yaptıysanız eliniz kolunuz vücudunuz sol kolunuzu ön plana çıkaracak kadar güçlenmektedir. Ben kendi adıma bu avantajı kullanma yolunu seçtim. Ancak klasik olan yada diğer bir değişle "japon tarzı" dediğimiz nito kamae sağ elin aktif olduğu bir pozisyondur.

Aşağıda hem "sei-nito" ( japon tarzı) hemde "gyaku-nito" duruşlarını görebilirsiniz.


Sei-Nito kamae                     Gyaku-Nito Kamae

Not : Resimlerdeki ayak pozisyonları yanıltmasın, ayak durup pozisyonları serbesttir, dilediğiniz şekilde ayaklarınızın duruşunu değiştirip kullanabilirsiniz.


 Kamae seçimimizi yaptıysak eğer , duruş ve yürüyüş çalışmalarımıza ufak ufak başlayabiliriz.

Öncelikle yürüş çalışmalarımıza odaklanalım. Kendo'ya ilk başladığımız günleri düşünün, size öğretilen ilk konu genelde duruş, adımlar, yürüş çeşitleridir. Bunda da herşey aynı aslında, tek fark var. O da "chudan no kamae" için geçerli olan sağ ayağın önde oldu pozisyona ek olarak sol ayağında önde olduğu yürüş çalışmalarının tümünü öğrenmeniz olacaktır.

Bu ciddi bir zaman almaktadır. Ve her çalışma öncesinde hiç sıkılmadan yada üşenmeden bunun çalışmanızı yapmanızı öneririm.

Sağ adımla daha önce yürüş çalışmadıysanız, sağ adımla "fumikomi" yapmanız bir hayli zor olacaktır. Ama kendinize iyi davranıp sabırlı bir şekilde çalışırsanız hiç bir sıkıntı yaşamadan bunu da öğrenebiliceğinize inanıyorum.

Sonrasında ise temel duruş pozisyonunda uzun uzun kamae de yürüş çalışmanızı öneririm.



Bu yazımda sizlere en temel başlangıcı anlatmak istedim. Bir sonraki "NİTO" konulu yazımda ise "REI" nasıl yapılır onu anlatıcam.

Görüşmek üzere... Saygılarımla




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

2025 YILININ İLK ÇALIŞMASI

Merhaba Arkadaşlar, Öncelikle hepinizin yeni yılını tüm içtenliğimle kutlarım.  Umarım sağlıklı, bereketli, huzurlu ve bol Kendo dolu bir yı...