24 Şubat 2013 Pazar

Ekipman Seçmek

Hello Everyone,

How are you these days. I want to talk something about .... ne oluyor yahu ?!?!? Neden ingilizce girdik durduk yerde ?!?!?

Neyse, Bu yazımda sizlere Kendo'da kullanılan ekipmanlarımızın seçimi ile ilgili bir kaç şey yazmak istiyorum.

Konuya henüz yeni giriş yaptıysanız, yani Kendo'ya yeni başlamış ve neyi nereden nasıl almak gerektiği konusunda çekinceleriniz var ise, bu yazı belki azıcık işinize yarayabilir.Gerçi yaramayabilir de.

Öncelikle, Dojo'ya geldiniz. Size adının "Kendo" olduğunu söyledikleri bir şeyi gösterdiler. Tamam Şahane.
Hemen bu disipline başlamak istiyorsunuz. Ama o anda aklınıza bir sürü soru doluşuyor ;
   * Bu giysileri ve giydikleri zırhı nereden alacaksınız ?
   * Hepsini bir kere de mi almam gerek ?
   * Ellerindeki çubukları (Shinai) neye göre seçmek gerek ?
   * Ne kadar tutar tüm bunlar ?  .... gibi bir sürü soru ile hemen minik bir araştırmaya girersiniz.

Kimi zaman tüm bu sorulara doğru yada sizin için yeterli bir cevap bulabilirsiniz, kimi zamanda o kadar şanslı olamayabilirsiniz.

Benim fikrim önce "Google"a sormanızdan yana. (Reklamını yapayım belki bana yüklü bir para verirler)

Karşınıza bir sürü malzeme tedarikçisi site bulacaksınızdır. Bir kaçını buradan ifşa edebilirim ;

Tozando - Japonya
Chibabudago - Japonya
Kendo-bogu - Japonya
Bogushop -Kanada
E-Bogu - Kanada
Kendoshop - Kore
E-Kendo - Kore
Eurokendo - Kore/İngiltere
................
................ gibi bir dünya tedarikçi sizleri bekliyor.

Sonrasında bir kaç forum okuyun, bu konuda en başarılısı "Kendo World Forum" diye fikrimi paylaşıyorum. ( Reklamlarını yapayım belki bana bir kaç kitap/dergi hediye ederler)

Sonrasında isterseniz bu konuda tecrübeli olan yakın çevrenize danışın. Netice de herkesin alış veriş yaptığı dükkan farklı olabilir, kimsi alış veriş yaptığı yerden memnundur, kimisi de değildir. Fikirlerini sorun , artı ve eksileri kafanızda bir tartın.


Hakama-Gi Set
Solda görmüş olduğunuz temek çalışma giysilerinden ilkidir. Daha sonra bir tane daha alırsanız o da ikincisi olacaktır.

İster yeni olun , ister eski , bu giysiyi almanız gerekmektedir.

Ancak bazı sorular gelebilir aklınıza, mesela ;
"illa lacivert mi olmalı, bana siyah daha çok yakışıyor?" gibi.

Valla ,ne yalan söylim, pek siyahını giyeni görmedim kendo da, ancak beyaz renkli giysi tercih eden kendocu da bir hayli var.

Bunun alımı gayet basittir. Boyunuzun ölçüsünü yazdığınız an, ( yani birinden "bi boyunuzun ölçüsü alınmalı" talebinde bulunmalısınız) sistemden bunu kolaylıkla elde edebilirsiniz. Çok kaliteli bir olsun diye kasmayın bence en baştan. Basit ve uygun fiyatlı bir şey işinizi her zaman görür.


Shinai / Bokken
Shinai işi tam bir muamma , neden mi ?
Tamam tamam cevap veriyorum...., shinai dediğimiz bu malzemeler çeşit çeşit olup, farklı özelliklere sahipler. temelde hepsinin temel ağırlığı aynı olmakla beraber , bazılarında tutuş özellikler ( kalın yada ince grip, yada yuvarlak veya oval grip) , bazılarında denge noktalarının farklı farklı yerde (uca yakın, ortada ... ) olmaları gibi farklılıklar görülmektedir.

Bu nedenden ötürü, benim fikrim eğer ilk defa alacaksanız shinai, mutlaka 2 tane alın ve her biri farklı bir model olsun. gerekirse her siparişiniz de farklı farklı shinailer alarak deneyin.

Ben kendi adıma çok uzun bir süredir "ilkum" shinai kullanıyorum.Gayet memnunum.

Bokken de bu denli bir çeşitlilik söz konusu değil. Ağacın türüne göre "kızıl" ve"beyaz" meşe gibi çeşitleri vardır. Kırmak içinde özel bir yetenek gerektiğinden, 1 kere aldıktan sonra sanırım uzun bir süre bu konuda düşüneceğinizi de sanmıyorum.  :)

Bougu
Oooo... bu konuya geldiyseniz eğer, siz bir tebriği hak ediyorsunuz demektir.

Bougu, bu yolda ciddi bir şekilde ilerlemek isteyenlerin ödemesi gerek belkide bir sonraki bedeldir.Çünkü asıl bedel , bu yolda hayatınızdan verilen zamanlar ve çektiğiniz acıların hissi olacaktır.

Bougu da dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar var aslında. Son zamanlarda özellikle bougu üreticilerinde üzerinde durduğu konu "MEN" parçasının kanat uzunlukları ile ilgili, eskiye oranla ciddi bir şekilde kısalar.

Bayan sporcuların en büyük derdi ise, "DO" parçası ile ilgili oluyor. Standart bir bougu alındığında "Mune" olan bölüm kadınların göğüs kafeslerinin daha dar olmasından kaynaklanan nedenden ötürü, temel kesişleri yapmak istediklerinde kolların ileri doğru uzanmamasına ve kollarının acımasına neden oluyor.

Bu yüzden özellikle bayan sporcuların bougu siparişi verirken "omuz aralıklarının" ölçülerini de belirtmeleri faydalı olacaktır.

Ben bir çok Kendocu arkadaşımızın ilk bougularının siparişinde ölçü almak için yanlarında bulundum. Ve gördüm ki özellikle "MEN" parçasının ölçüsü ne çıkarsa çıksın "1 cm"lik bir fazlalık payı her zaman doğru sonuç vermiştir.

Ancak aynı teoriyi "KOTE" parçasında tavsiye etmem. aksine ya tam ölçü verin. yada bir süre dişinizi sıkabilecekseniz şayet  "1 cm"lik düşük ölçü verebilirsiniz. Neden mi ?
Kote'nin iç yüzeyindeki malzeme ya "inek" yada "ceylan" derisidir. Tabi sizi kazıklamıyorlarsa !
Haliyle, bu deri malzeme vücut teri ve zamanla elinizin tam ölçüsünü almaya doğru genişleyebiliyor. Ama daralmıyor !

Eskiden insanlara "farklı DO" renkleri önerirdim. Aslında halen de öneriyorum. Bir seminer de çalıştıran kişinin sizi hatırlama olasılığı çok yükseliyor.Haliyle amorti tavsiye olan "Kiai ii desu" yerine, gerçekten de doğru bir tavsiye almaya hak kazanabilirsiniz.  :)

Bu konu hakkında aklıma gelenler şu an için bunlar dostlar.
Umarım bir parça bile olsa size faydan dokunmuştur.


Saygılarımla



1 yorum:

  1. Yazdığınız bu bilgilendirmeler için çok teşekkürler. Buypasa.com ‘dan bu ürünleri çok uygun fiyatlarla alabilirsiniz.

    YanıtlaSil

2025 YILININ İLK ÇALIŞMASI

Merhaba Arkadaşlar, Öncelikle hepinizin yeni yılını tüm içtenliğimle kutlarım.  Umarım sağlıklı, bereketli, huzurlu ve bol Kendo dolu bir yı...