8 Temmuz 2012 Pazar

Kata

Ey Ahali Merhabalar,

Bugün size "Kata" hakkında bir iki fikrimi beyan ederek başlamak istiyorum."Senin fikrine mi kaldık yahu ?" diyebilirsiniz, ancak benden gelecek fikir........ yok bu cümlenin sonu hayırlı devam etmiyor.

Bir çok kişinin aksine ben ve kendim , hatta şahsım. Kata yapmanın, uygulamaya çalıştığımız Kendo için çok önemli bir parça olduğuna inanıyorum.

Elbetteki Shinai ile yapılan bölüme nazaran daha sakin ve yavaş , hatta bazılarınıza göre de bir hayli sıkıcı gelebilir. Ancak Kata formları sadece sınavlarda uygulansın diye öğretilmiyor.

Toplam 10 adet Kata formu bulunmaktadır.( 10 emir gibi oldu ). 

Hemen bir şaşkınlık ve soru gelir ;
    "10 mu ??? ... Hepsini bilmemiz şart mı?"

Cevap sarsıcı ve bir o kadar da acımasızdır ;
    " Evet 10 , go to your power ? Hepsini de bilicen işte!"

Ancak yukarıdaki cevap sizi yanıltmasın. Elbetteki 10 adet Kata'yı bilmeniz isteniyor,ancak "hemen değil" !

EKF ( European  Kendo Federation ) buyurur ki ; 

Panik yapmayın ;
     1.Dan sınavına girecekler : ilk 5 Kata'yı yapacaklar,  
     2.Dan sınavına girecekler : ilk 7 Kata'yı yapacaklar,
     3.Dan ve üzerindeki sınavlar ise : ilk 10 Kata'yı yapacaklardır.

Soru :  
   " Bize ilk 7 Kata öğretildi sadece , 10 tane hiç gösterilmedi ama, ne yapacaz ?"

Cevap :
   " Allah sana kolaylık versin" demek isterdim ama demicem !
   " İlk 7 Kata , bildiğiniz anam-babam bokken'i ile (102cm) yapılmaktadır. 10-7=3 olarak geriye kalan ise, "Kodachi" olarak adlandırılan kısa kılıcı temsil eden bir bokken ile (55cm) uygulanmaktadır.Haliye ya dikkatinizi çekmemiştir, yada bulunduğunuz dojo da çalışılmamıştır, veya çalışıldığı gün siz dersi ekmişsinizidir."

Saçma bir soru :
   " Bazı samuraylar neden kısa kılıç kullanmıştır?"

Elbetteki saçma cevabı :
   "Uzun kılıcı almaya parası yetmemiştir."

Konuya dönecek olursak, Kata yapmak genel olarak "Dan Sınavı" ihtiyacı olarak görülse de. Aslında Shinai ile yaptığımız Kendo bölümünün en iyi yardımcısıdır. Temel kamaelerin nasıl uygulanacağını gösterir. Kata Formlarını tek tek incelediğinizde , neredeyse tüm teknikleri barındırdığını fark etmeniz olasıdır.Bu sebepten ötürü, Kata yaptığınızda yada kataları doğru bir şekilde uygulamaya çaba harcadığımızda, aslında en temel teknikleri öğrenmek için çok güzel bir fırsat olduğunu göreceksiniz.

Ben kendi adıma, kata yaparken çok ama çok yavaş bir tempoda uygulamaya çalışırım. Bana göre "Yavaş yapamadığın bir şeyin , hızlısını asla doğru ve düzgün yapamazsın" !

Ben kendi adıma bir kata serisine başladığımda sırasıyla ;

* Partnerimin karşısında düzgün ve dik bir şekilde durmaya özen gösteriyorum.
* Göz kontağını kesmeden doğru bir açıda selam veriyorum.
* Sakince , acele etmeden Bokken'imi sol elime alıyorum ve başparmağım tsuba'nın üzerinde kalacak şekilde belime götürüyorum. Tsuka-kashira (yani bokken'in dip kısmı) rakibe bakacak şekilde konumlandırıyorum.
* 3 büyük adım atarkende , rakibimin adımlarıyla birlikte aynı anda olmasına dikkat ediyor ve mesafeyi karşılıklı ayarlamaya özen gösteriyoruz.
* 3. adım ile birlikte "kuşanmış" olduğum bokken'i dikkatlice elime alıp, sonkyo ( parmak ucunda , dizleri kırarak oturma) pozisyonunda oturuyorum. Bu noktada rakibimle göz temasımı hiç bozmamaya dikkat ederim.
* Karşımdakinin hızına uyum sağlayarak ( tabi çok hızlı kalkıyorsa, buna uyum sağlamam ) yavaşça ayağa kalkarız. Ve 5 küçük adım atarak yavaşça başlama noktasına dikkatlice dönerim.

Bu noktadan sonra kataları tek tek anlatmama gerek yok, çok büyük bir çoğunluğunuz zaten kataları biliyorsunuz. Diğerleri de zaman içinde öğreneceklerdir.

Ancak önemli olan konuyu tekrar söylemek ve özellikle vurgulamak istiyorum; Kataları mutlaka öğrenin, yavaş ancak uygun bir tempoda yapın. Göreceksiniz ki, Shinai ile çalışılan bölümlerde teknikleriniz daha düzgün ve etkili olacaktır.

Saygılarımla

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

2025 YILININ İLK ÇALIŞMASI

Merhaba Arkadaşlar, Öncelikle hepinizin yeni yılını tüm içtenliğimle kutlarım.  Umarım sağlıklı, bereketli, huzurlu ve bol Kendo dolu bir yı...