26 Temmuz 2012 Perşembe

Kendo Yaz Kampı - Sapanca 2012



Merhaba Arkadaşlar,

Başlıktan da anlayacağınız üzere bu defa sizlere "Kendo Kampı" hakkında yazmak istiyorum.

Bu konu hakkında yazmak hem kolay, hemde çok zor aslında. Çünkü eğer bir organizasyonun içindeyseniz, siz sadece ortada koşturursunuz, ancak diğer bir yandan da böylesine bir organizasyon aslında ne kadar kısa bile sürse, ne kadar ufak bile olsa ,aslında büyük bir zaman ve emek istediğini anlayıp , aktarabiliriz.

İlkinin geçtiğimiz yıl yapıldığı "Kendo Kamp"ında misafirler dahil katılımcı sayısı 25 kişiydi. Kendi içinde samimi ve neşeli geçmişti. Hepimiz birbirimizi az çok tanıyorduk. Program çok yoğun olmasına rağmen herkes kamp sonunda çok mutlu ayrılmıştı.

Ancak bu yıl ufak bir değişiklik yapıldı.

Geçtiğimiz yıl, Asami Sensei'nin seminerinde , kendisi ile birlikte ülkemize gelen Sn. Livio Lancini (7.dan - İtalya Teknik Direktörü) bu yıl ki "Kendo Kampı"na katılarak ,semineri yönetti.

Kendo Kampı öncesinde , semineri yönetecek kişinin adını duyurduğumuzda, hem olumlu hemde olumsuz yorumlar almıştık. Ama şu anda eminim ki, hem olumlu hemde olumsuz yorum yapan herkes bizim bu seçimimizin ne kadar da doğru bir tercih olduğunu artık biliyorlar.

2012 Kendo Camp ;


Livio Lancini (7.Dan)
Bernardo Cipollaro (5.Dan)
Tomaso Boscarol (5.Dan)



Çalışmanın ilk bölümü "Boğaziçi Kendo Kulübü"nde gerçekleşti. Çok güzel bir atmosferde başladı herşey, ve çok güzel bir şekilde de devam etti. Her bir kişi ile tek tek ilgilenmeye çalıştı hocalar. Gerçekten tam anlamıyla birebir ders gibiydi.

Ben kendi adıma çalışma sonrasında evin yolunu tuttum, netice de sabahın çok erken bir saatinde Sapanca'ya doğru yola çıkmam gerekiyordu.Hocalarla ve arkadaşlarımla hızlıca "kısa bir süre" için vedalaşıp evime gittim.

Cumartesi sabahı , yollar sakin ancak biraz yoğun gibi. Gerçi dilediğim hızda ilerledim, ki beni bilen arkadaş ve aile fertleri "son sürat gittiğim" dediğimde hemen hemen hepsi bilir ki "Akın gene en fazla 120km/h ile gitti" derler. Yapabileceğim pek bir şey yok bu konuda, hiç hızlı araba kullanamam.

Seminerin yapılacağı spor salonuna gittiğimde saat henüz 8 civarıydı, seminerin saat 9:30 başlayacağını düşünürsek bir hayli erken gelmiştim, ki ben bile buna şaşırdığımı itiraf ediyorum çaktırmayın  :)
Bu nedenle , öncelikle gece konaklayacağım otele gitmeyi daha uygun buldum.


Neyse ki, bunu bir tek ben düşünmemiş olmalıyım ki, diğer misafirlerimiz de otel bahçesindeydi. Gerçekten güzel bir buluşma oldu. Türkiye'den 4 farklı kulüp mensubu bu seminer için bir araya gelmişti. Ankara'dan "AKI" , İstanbul'dan "Boğaziçi Kulübü" , "İstanbul Kulübü" ve "Kenshikai Kulüp"leri bir aradaydı.

Dürüst konuşmak gerekirse, Türkiye'de tüm kulüplerin bir araya geldiği organizasyon pek fazla olamıyor. Türkiye Kendo Şampiyonası ve Ankara Kendo ve Iaido Derneği'nin her yıl düzenledikleri seminerler genelde tüm kendokaları bir araya getiriyor.Şu an için seriye artık "Kendo Camp"ta katıldı diyebilmek güzel bir duygu.



Kamp , programı ile ilgili olarak ufak bir sıkıntı yaşadı. Program havanın da sıcak olmasından ötürü biraz ileri ötelendi öğleden sonra, elbette ki, diğer tüm aktiviteler de buna bağlı olarak saat değişikliği yaşandı. Her bir aktivite kendi içinde önem arz ediyordu. "Havuz" bölümü özellikle sıcak olan havadan ve yoğun kendo çalışmasından sonra gerekli bir durumdu. Ancak benim gibi bir gün önceki günün yorgunluğunu halen üzerinde taşıyanlar için "uyku" çok daha gerekli bir etkinlik olmuştu.  :)

Kendo Çalışmaları ; açıkcası bence çok faydalı ve keyifli bir zaman dilimi geçirdik. Bizlerle birlikte Kendo yapmak için ve bilgilerini bizlerle paylaşmak için İtalya'dan kalkıp gelen sevgili hocalarımız ,gerçek anlamda çok güzel bir kendo çalışması yürüttüler. Ders aralarında verdikleri temel bilgiler ile tecrübeli arkadaşlarımızın hafızalarını tazelediler, aramıza yeni katılmış olan arkadaşlarımızında zihninde çığır açtılar.

Çalışma sürelerinin uzun olması katılımcıları pek yormadı kanımca, her anlamıyla tam seviyemizin gerektirdiği şekilde çalıştığımıza, ihtiyacımız ve eksiğimiz olan noktaların bize verildiğine inanıyorum.



Bu yıl "Kendo Camp"ına katılan herkese kendim ve arkadaşlarım adına çok ama çok teşekkür ederim.
Sizlerin katılımı olmasaydı , biz bu gibi bir organizasyonu gerçekleştiremezdik.
Umut ediyorum ki, seneye Sn Livio Lancini gene bizlerle olur , ve bizlerde karşısına daha kalabalık ve hazır çıkabiliriz.

Herkese tekrar teşekkür ederim.

Saygılarımla



8 Temmuz 2012 Pazar

Kata

Ey Ahali Merhabalar,

Bugün size "Kata" hakkında bir iki fikrimi beyan ederek başlamak istiyorum."Senin fikrine mi kaldık yahu ?" diyebilirsiniz, ancak benden gelecek fikir........ yok bu cümlenin sonu hayırlı devam etmiyor.

Bir çok kişinin aksine ben ve kendim , hatta şahsım. Kata yapmanın, uygulamaya çalıştığımız Kendo için çok önemli bir parça olduğuna inanıyorum.

Elbetteki Shinai ile yapılan bölüme nazaran daha sakin ve yavaş , hatta bazılarınıza göre de bir hayli sıkıcı gelebilir. Ancak Kata formları sadece sınavlarda uygulansın diye öğretilmiyor.

Toplam 10 adet Kata formu bulunmaktadır.( 10 emir gibi oldu ). 

Hemen bir şaşkınlık ve soru gelir ;
    "10 mu ??? ... Hepsini bilmemiz şart mı?"

Cevap sarsıcı ve bir o kadar da acımasızdır ;
    " Evet 10 , go to your power ? Hepsini de bilicen işte!"

Ancak yukarıdaki cevap sizi yanıltmasın. Elbetteki 10 adet Kata'yı bilmeniz isteniyor,ancak "hemen değil" !

EKF ( European  Kendo Federation ) buyurur ki ; 

Panik yapmayın ;
     1.Dan sınavına girecekler : ilk 5 Kata'yı yapacaklar,  
     2.Dan sınavına girecekler : ilk 7 Kata'yı yapacaklar,
     3.Dan ve üzerindeki sınavlar ise : ilk 10 Kata'yı yapacaklardır.

Soru :  
   " Bize ilk 7 Kata öğretildi sadece , 10 tane hiç gösterilmedi ama, ne yapacaz ?"

Cevap :
   " Allah sana kolaylık versin" demek isterdim ama demicem !
   " İlk 7 Kata , bildiğiniz anam-babam bokken'i ile (102cm) yapılmaktadır. 10-7=3 olarak geriye kalan ise, "Kodachi" olarak adlandırılan kısa kılıcı temsil eden bir bokken ile (55cm) uygulanmaktadır.Haliye ya dikkatinizi çekmemiştir, yada bulunduğunuz dojo da çalışılmamıştır, veya çalışıldığı gün siz dersi ekmişsinizidir."

Saçma bir soru :
   " Bazı samuraylar neden kısa kılıç kullanmıştır?"

Elbetteki saçma cevabı :
   "Uzun kılıcı almaya parası yetmemiştir."

Konuya dönecek olursak, Kata yapmak genel olarak "Dan Sınavı" ihtiyacı olarak görülse de. Aslında Shinai ile yaptığımız Kendo bölümünün en iyi yardımcısıdır. Temel kamaelerin nasıl uygulanacağını gösterir. Kata Formlarını tek tek incelediğinizde , neredeyse tüm teknikleri barındırdığını fark etmeniz olasıdır.Bu sebepten ötürü, Kata yaptığınızda yada kataları doğru bir şekilde uygulamaya çaba harcadığımızda, aslında en temel teknikleri öğrenmek için çok güzel bir fırsat olduğunu göreceksiniz.

Ben kendi adıma, kata yaparken çok ama çok yavaş bir tempoda uygulamaya çalışırım. Bana göre "Yavaş yapamadığın bir şeyin , hızlısını asla doğru ve düzgün yapamazsın" !

Ben kendi adıma bir kata serisine başladığımda sırasıyla ;

* Partnerimin karşısında düzgün ve dik bir şekilde durmaya özen gösteriyorum.
* Göz kontağını kesmeden doğru bir açıda selam veriyorum.
* Sakince , acele etmeden Bokken'imi sol elime alıyorum ve başparmağım tsuba'nın üzerinde kalacak şekilde belime götürüyorum. Tsuka-kashira (yani bokken'in dip kısmı) rakibe bakacak şekilde konumlandırıyorum.
* 3 büyük adım atarkende , rakibimin adımlarıyla birlikte aynı anda olmasına dikkat ediyor ve mesafeyi karşılıklı ayarlamaya özen gösteriyoruz.
* 3. adım ile birlikte "kuşanmış" olduğum bokken'i dikkatlice elime alıp, sonkyo ( parmak ucunda , dizleri kırarak oturma) pozisyonunda oturuyorum. Bu noktada rakibimle göz temasımı hiç bozmamaya dikkat ederim.
* Karşımdakinin hızına uyum sağlayarak ( tabi çok hızlı kalkıyorsa, buna uyum sağlamam ) yavaşça ayağa kalkarız. Ve 5 küçük adım atarak yavaşça başlama noktasına dikkatlice dönerim.

Bu noktadan sonra kataları tek tek anlatmama gerek yok, çok büyük bir çoğunluğunuz zaten kataları biliyorsunuz. Diğerleri de zaman içinde öğreneceklerdir.

Ancak önemli olan konuyu tekrar söylemek ve özellikle vurgulamak istiyorum; Kataları mutlaka öğrenin, yavaş ancak uygun bir tempoda yapın. Göreceksiniz ki, Shinai ile çalışılan bölümlerde teknikleriniz daha düzgün ve etkili olacaktır.

Saygılarımla

Kendo NW England Keiko-Osame / 12.12.2024

Merhaba Arkadaşlar, 2024 yılının son NW England Godo-Keiko’sunu da yapmış olduk.  Doğrusu çok güzel bir yıl sonu çalışması oldu diyebilirim....