Merhaba Arkadaşlar,
Bu aralar sınavım da yaklaştığı için sürekli ama sürekli olarak geçmişe dönüp dönüp duruyorum.
Bazılarınız bildiği üzere çok yakında 6.Dan (Rokudan) sınavına gireceğim. Tüm dileğim (becerebilirsem) ilk sefer de bu sınavı geçmek elbette. 🙏
Kendo’nun bir aşamasından sonra sanırım mecburen geleceğinizi bir nokta bar ki, o da başlangıç noktasıdır.
İlk yıllarınızda sürekli olarak bitmeyen bir “öğrenme” döneminden geçiyoruz. Daha sonraları ise “geliştirme” sürecinde boğuluyoruz. Öğrendiklerimizi geliştirmeye devam ettikçe de gümden güne kendimize bir sürü şeyler kattığımızı fark ediyoruz.
Özellikle öğretmenlik aşamasındaki ilerleyiş bence çılgınca oluyor. Gerçek anlamda “sonsuz öğrenme döngüsüne” giriyorsunuz. Her ne kadar yeni başlayanlar veya öğrenci pozisyonunda oturanlar bunu saçma yada komik bulabilir ancak, öğretmen (akıllı ve algıları açık bir öğretmen ise) her bir öğrencisinden daha fazla şey öğrenebiliyor.
Ama bugün geldiğim nokta da özellikle en başa tekrar tekrar dönmem gerektiğini düşünüyorum.
Kaç aydır kendimi selamlama çalışırken videoya çekiyorum. “Sonkyo” pozisyonundan rahat ve doğal kalkıyor muyum diye inceliyorum.
Bazı zamanlar ayna karşısında , bazı zamanlar ise gene kendimi çekerek “Kamae”m ne kadar düzgün diye bakınıyorum.
İş yerinde müsait olunca bol bol “Fumikomi” çalışıyorum. Bacaklarımı ve ayaklarımın duruşuna çok dikkat etmeliyim.
Açıkçası şanslı bir zaman diliminde gene iki kişi tarafından mantıklı soru soruldu. Size de belki faydası olur diye hem onlara verdiğim cevabı paylaşmak istiyorum hem de bana yararı olduğuna inanıyorum.
Soru-1 : “Dan sınavına girerken jüri üyeleri tam olarak nelere bakıyor ?”
Soru-2 : “Dan sınavında Kirikaeshi’yi ne kadar hızlı yapmam gerekiyor?”
Soru-3 : “Nidan waza teknikleri en fazla kaç defa göstermem gerekiyor?” ( sınava girecek olanlardan biri 2.Dan’a , diğeri 3.Dan’a girecek)
Öncelikle belirtmek istediğim şey şu, ilk soru için vereceğim cevaplar tamamen “British Kendo Association” tarafından “Jüri eğitimi” sırasında bize verilen belgelere be bilgilere dayanmaktadır.
Cevap-1 : Dan sınavında görev alan jürilerin tam olarak ne düşündüğünü asla ve asla bilemeyiz. Dürüst olmak gerekirse değerlendirmeler tamamen kişisel bilgilerinin değerlendirilmesi ile gelişmektedir. Ancak, biz UK’de sınav yapacağımız zaman önümüze konulan sınav değerlendirme formlarımız ciddi anlamda kategorize edilmiş durumdadır.
Toplam da 10 adet nokta ciddi anlamda önem taşımaktadır
a) Doğru kıyafet be görünüm. Sınava daha çıkarken sergilediğiniz görüntü çok önemlidir. Temiz, doğru renk ve ölçülerde olmasının yanı sıra bakımlı ve her anlamda üzerinize oturmuş olmalıdır.
b) Doğru bir duruş göstermelisiniz. Dik, kendinizden emin ve shini’nizi doğru bir açıda tuttuğunuzu göstermenizi bekliyoruz.
c) Doğru tavırlar be nezaket kurallarına uyuyor musunuz diye bakıyoruz. Bu ne anlama geliyor?! Shiai-jo’ya girerken ve selamlama yaparken karşılıklı bir uyum sergiliyor musunuz diye bakıyoru. Uygun bir selamalama gösterebiliyor olmanız çok önemli.
d) Kamae’niz ne kadar doğru ve adımlarınız atarken ne kadar dikkatli oluyorsunuz. İleri giderken sadece koşturuyor musunuz? Yoksa Kendo eğitiminde öğrendiklerinizi iyi veya kötü göstermeye çabalıyor musunuz!
e) Shinai ile yaptığınız vuruşlar da doğru alan içerisinde olmasına özen gösteriyor musunuz? Yoksa sadece Shinai ile bir şekilde vurayım bu yeterli mi diye düşünüyorsunuz.
f) Kiai yaparken sesinizi doğru ayarlayabiliyor musunuz? Vuruşlarınızı yaparken sesiniz git gide alçalıyor mu? Yükseliyor mu? Söylediğiniz “Men”, “Kote” , “Do” veya “Tsuki” kelimeleri anlaşılıyor mu!
g) Performansınız veya kondisyonunuz yeterli mi? Sınav 60-120 saniye aralığında olmaktadır. Ancak , siz her vuruştan sonra belirgin bir düşüş veya yorgunluk gösteriyor daha net konuşmak gerekirse sınav içinde yaptığınız Kendo’da bölünmeler görülüyor mu!
h) Ki-Ken-Tai-Ichii , bununla ilgili sorun yaşıyor musunuz?! Eğer uygun bir şekilde yapamazsınız bu sorun demektir.
I) Zanshin göstermek veya daha farklı bir anlatım ile, fiziksel ve ruhsal anlamda devam etmeye ve rakibinizle olan bağı korumayı becerebiliyor musunuz!
j) Kirikaeshi yaparken veya Motodachi olurken ne kadar özen gösteriyorsunuz!
Tüm bu yukarıda saydıklarım bizim standart sınav kağıtlarımızdaki birer kontrol noktasıdır. Ama elbetteki değerlendirmeyi yapan kişinin de kişisel fikirleri çok çok önemlidir.
Cevap-2 : Dan sınavının ilk üç aşamasında “Kirikaeshi” istenmektedir. Bir kere nasıl Kirikaeshi yaptığınızı gösterirken , bir kere de nasıl bir Motodachi olacağınızı sınav jürisine gösteriyorsunuz.
Bazı jüri üyeleri isteklerini ifade ederken (bence) ifadede hatalar yapıyorlar diye düşünüyorum.
Çünkü “hızlı” ile “seri” yapmak arasında çok büyük bir fark var.
Ben bir sınavda jüri olacağım zaman elbette ki önce hangi seviyeden insanların orada bulunduğuna mutlaka dikkat ederim. Bundan sonrasında 1.Kyu (Ikkyu) seviyesinden 3.Dan (Sandan) seviyesine kadar beklediğim bir kalite anlayışı ortaya çıkıyor.
Ama kesinlikle ve kesinlikle içerisinde “hız” olmuyor!
Cevap-3 : Bu soru bugün halen maalesef soruluyor be büyük bir ihtimalle önümüzdeki 10 veya 15 yıl daha sistem oturana kadar da sorulacaktır diye düşünüyorum.
Geçmişte büyüklerimizin bizlere dayattığı bazı temel kalıp teknikler aslında günümüzde kalmadı.
1.Kyu veya 1.Dan sınavında bundan 20-25 yıl evvel “Büyük Men” tekniği gösterilemesi esasken bugün kimse bunu beklemiyor veya talep dahi etmiyor (çoooook eski bir Kendocu değilse!)
Yada daha kısa bir döneme geri dönelim ve 4.Dan sınavlarının vazgeçilmezi olan “Kaeshi-Do” tekniğini düşünelim. Eskiden geçmek için şart gibi bir şeydi. (Saçma)
Bugün, kimseden böyle bir kalıp teknik beklentisi olmuyor. Eskiye oranlar beklentiler fiziksellikten çıkıp daha bir içsel güç ve beceriye dönüştü.
Mükemmel bir “Men” veya her hangi bir tekniği yaptığınız ama “Kaeshi-Do” yapmadığınız için sizi bırakabilecek bir jüri şu anda düşünmüyorum ve düşünmek dahi istemiyorum.
Bu tarz bir öğüt veya şart ortaya koayan olursa da oradan koşarak uzaklaşın derim.
Geçmişte ben de bu gibi tavsiyelerde tabi ki bulundum, yapmadım dersem büyük yalan söylemiş olurum. Ama bugün geriye baktığımda ne kadar da bilgisiz veya başkalarına inanmış bir kişi olduğumu görüyorum sadece.
Önemli olan her zaman “Temel” tekniklerdir. Kafa karıştıran veya süper ”cool” gözüken şeylerden uzak durmanızı tavsiye ederim.
Saygılarımla