16 Mart 2012 Cuma

9 Yıl

Merhaba Arkadaşlar,

Bugün 17 Mart 2012 .... tam 9 yıl önce bugün yani 17 Mart 2003 de Kendo'ya başladım.  :)

 Ne iyi yapmışım , değil mi ? .... ve cevaplar yükselir "Haayıırrrr ! "  :)

Geçtiğimiz 9 yıla dönüp baktığımda kendimdeki değişime ciddi anlamda şaşırıyorum. Kendo'nun bana kattıkları benim kendo'ya hiçbir şey katamayışımı  :P

İlk "İstanbul Kendo Kulübü"ne gidişimi , sarı ahşap banka oturup , çalışmayı izleyişimi.
İlk defa İmre (Sipahi) Sensei'yi izleyişimi.
İlk dersimi , ilk yürüyüş çalışmamı, ilk kata çalışmamı .... ve diğer bir sürü "ilk"leri  :)

İlk Bougumu giydiğimde ne kadar mutlu olmuştum. Hatta o akşam gece 03:00 e kadar bougu giyip, çıkarma konusunda Ertunç (Eryılmaz) Sempai'min bana ve Şemseddin (Moldibi) kardeşime hiç sıkılmadan gösterip her türlü saçmalığımıza katlanmasını asla unutamam.... Ertunç Sempai'm tekrar teşekkür ederim.

İlk Gi-keiko'm , allahım ne güzeldi  :) nasılda doya doya dayak yemiştim ...

İlk kez bir Japon Kendocu görüyorum ( aboww ) : Masami Kakuta
Muhteşem kişiliği, inanılmaz sabrı ve gösterişsiz ancak güçlü kendosu ile beni kendisine büyülemişti. ( Umarım eşim okumaz bu bölümü, kafamı kırar "gene kime büyülendin" diye )
Bana öğrettiklerini asla unutmadım, bana öğrettiklerinden hiç vazgeçmedim. Bir kez daha Domo Arigatoo Kakuta Sensei  :)

Keisei Takashima , ilk kez ikinci bir Japon Kendocu görüyorum :)  hahahaa... çok saçma ama doğru :)
Farklı bir hava getirmişti dojomuza, farklı bir bakış açısı , kendonun farklı bir yanını göstermişti. Her keiko yaptığımda ilk defa keiko yapıyorcasına heyecanlandım, her keiko da tüm gücümü ve öğrendiklerimi göstermeye çalıştım. Domo Arigatoo Takashima Sensei  :)

İlk Shodan sınavım  :) ahhh ne güzel bir gündü oysa benim için ( ve benle aynı sınava giren diğer talihsiz insanlar için ). herşeye hazırdım, geçiceğimden ne kadar da emindim....  elbette benle birlikte sınava giren insan topluluğunun yarsı da :)  en azından o gün bir sınava damgamı vurdum :)

9 yıl içersinde o kadar güzel anılarım olmuş ki, hangisini yazacağımı bilemiyorum cidden.Uzun bir ömrüm olurda , içersinde de Kendo varlığını sürdürürse , ilerde kitap yazarım herhalde  :) Kesin çok komik olur.

Bugün daha fazla uzatmıyacağım, umarım geçmişteki 9 yıl gibi önümdeki yıllarda güzel ve neşe içinde sürüp gider.

Hergün yeni bir "ilk" yaşıyorum. Sizlerle en güzelini yaşıyorum.

Teşekkür ederim  :)

Saygılarımla 

2 Mart 2012 Cuma

Temel Teknikler

Merhabalar,

Bugünkü konumuz ve konuğumuz....  .... .... .... neyse,

Temel tekniklere geçmeden evvel bir kaç konuya açıklık getirmek gerek diye düşünüyorum.
Bu Kendo'da hedefler ile ilgili. Neticede bir tekniği çalışırken hedef gözeterek çalışırız.Ancak farklı kamaelerde farklı hedefler bulunmaktadır.

Chudan No Kamae

(Yeşil kutu içindekiler geçerli hedefler - Kırmızı kutu içindekiler geçerli hedef değildir )

Chudan No Kamae'de hemen hemen hepimizin bildiği üzere 4 temel hedef noktası vardır. Gönül isterdi daha çok olsun ama maalesef yok  :(

Jodan No Kamae


(Yeşil kutu içindekiler geçerli hedefler - Kırmızı kutu içindekiler geçerli hedef değildir )


Jodan No Kamae'de seçenekler biraz daha artıyor bu sefer, her iki "Kote" de hedef oluyor. ayrıca Do bölgesinin tamamı açık olarak karşınızda sizi bekliyor.
Ancak bu size yanlış izlenim vermesin lütfen. Netice de Jodan No Kamae'nin en büyük avantajı "İndirmeye hazır olan Shinai"sidir. Siz shinainizi daha kaldırırken, Jodan'ın shinaisi kafanıza gelmiş olabilir.

Nito Kamae


(Yeşil kutu içindekiler geçerli hedefler - Kırmızı kutu içindekiler geçerli hedef değildir )

Nito Kamae'de Jodan'daki gibi her iki "Kote" hedef olarak tanımlanıyor.Ancak bu sefer iş biraz daha karmaşıklaşıyor rakip için !
Neticede Uzun Shinai'si ( Daito) Jodan'daki gibi yukarıda pozisyonunu koruduğu için tehlike ihtiva ederken, Kısa Shinai'si (Shoto) de Chudan'daki gibi orta hattı korumakta ve sizin shinainizi merkezden uzak tutmaktadır.


Her 3 kamae içinde geçerli en önemli temel başlangıç noktası elbetteki ;  "Adımlar"

Chudan No Kamae için;  Sağ ayak önde ve diz bölgesine kadar yere dik ardından hafifce kırık, sol ayak ise konum olarak sağ ayağın topuk hizasından itibaren geride dururken topuk yerden 1cm. kadar yüksete ve tüm bacak gergin bir şekilde ileri itmek için bekler pozisyondadır.

Jodan No Kamae için;   Jodan temel duruşu Chudan'daki duruşun tam olarak tersidir. Sol ayak önde, sağ ayak geride beklemektedir. (Kimi hocalar vucudun doğal bir biçimde hafif yana dönük durmasını tercih ettiklerini söylerler)

Nito Kamae için;    Nito kamae de en yaygın duruş chudan no kamae'deki gibidir, ancak mücadele esnasında ayaklar yer değiştirebilir. Tamamen kurallara uygun bir harekettir.


Yani , demek oluyorki ; hangi kamae'yi yapmak istiyor olursanız olun, başlangıç noktası önce "Adımlar" !
Yürüyüş safhasını doğru bir noktaya taşıdığınızda ve "Fumikomi" adımını da kendinizi sakatlamadan rahatça yapabildiğiniz zaman Shinai ile ilgili bölüme geçmenizde bir sakınca olucağını sanmıyorum.


Kollar, Dirsekler, Bilekler, Eller .... ve Shinai

Üst gövde bölümünde her 3 kamae için olan esas nokta "Sol El"in kontrol becerisidir.
Hangi Kamae'yi yapıyor olursanız olun, Sol eliniz her zaman orta hatta kalmalıdır.

Chudan No Kamae;    Tek bir Shinai'yi iki el ile kontrol edebilmeyi esas alır. Ancak buradaki iki el yanlış anlaşılmasın. Sol el her zaman shinainin tüm temel hareketinden sorumludur. Yani kaldırır ve indirir , gücü sol el verir. Diğer bir yandan ise Sağ el yanlızca durdurur ve yön verme noktalarında devreye girer.

Jodan No Kamae;    Tek bir Shinai'nin yanlızca sol el idaresinde yaptığı bir harekettir. ancak bu noktada ufak bir detayda gizlidir. Sağ el ne yapıcak ??? sağ el,  sol el ile birlikte kendisi için belirlenen yere doğru ilerlemektedir. Vücuda ne yakın şekilde ve gövdenin dengesini maximum da tutacak bir hareket olmalıdır ve Do ve Tare'nin yada karın bölgesinde ikamet etmesini gerektirir.

Nito Kamae;    Nito, 2 adet Shinai'nin kontrolünü gerektirdiğinden ötürü, gerçek anlamda kendinizle bir mücadele vermenizi de gerektirmektedir. Niteki, Daito'nun tek bir elle kontrolü ayrı bir dikkat gerektirirken Shoto'nun kontrolü biraz daha farklı bir hassasiyet istemektedir. İki farklı karakterde ve işleyişdeki Shinai'nin kontrolü dılardan göründüğü kadar basit değildir.


Ben kendi adıma çok uzun bir süre sol elimi güçlendirdiğime inandım, oysa ki sağ elin fonksiyonu ve önemini çok geçmeden fark etmiş olmam büyük şansdır.
Genel olarak yukarıda hangi kamae için çalışıyor olucaksanız olun, izlemeniz gereken ( kişisel fikrim elbette ) yolun bir sırasını yazmaya çalıştım.

Lütfen bilmediğiniz şeyleri hocanıza sormadan dojonuzda denemeyin !

Saygılarımla



Kendo NW England Keiko-Osame / 12.12.2024

Merhaba Arkadaşlar, 2024 yılının son NW England Godo-Keiko’sunu da yapmış olduk.  Doğrusu çok güzel bir yıl sonu çalışması oldu diyebilirim....